Tα δαμάσκηνα

damaskina
Τα δαμάσκηνα  έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας.
Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα είναι μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση.

Είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, έχουν γλυκιά γεύση και εξαιρετικό άρωμα.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια  αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε κάποιες θερμίδες.
Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά δύο με τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα, επιβραδύνουν την διαδικασία πέψης και καθυστερούν ή ξεγελούν την πείνα μας.
Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες του USDA των ΗΠΑ, ειδικά τα αποξηραμένα φαίνεται ότι σημειώνουν και το υψηλότερο αντιοξειδωτικό σκορ. Η ανάλυση μάλιστα που έκαναν οι επιστήμονες του USDA έδειξε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν περίπου εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα, αφού συγκέντρωσαν 5770 ORAC (μονάδες μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας), σε αντίθεση με τα φρέσκα, που συγκέντρωσαν 949 ORAC.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις