Το Πρωϊνό γεύμα στη ζωή μας

prwino
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί μας γεμίζει ενέργεια και ευεξία. Οι περισσότεροι από μας ξεκινάμε τη μέρα μας πίνοντας έναν καφέ στο πόδι και κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθανόμαστε κουρασμένοι, άτονοι και χωρίς διάθεση.
Ακόμα χειρότερο είναι όταν τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο φεύγουν νηστικά από το σπίτι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μειωμένη μαθησιακή απόδοση…


Το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει μέρος των υδατανθράκων/σακχάρων που τρώμε με τη μορφή γλυκογόνου στο ήπαρ.
Το γλυκογόνο αποδίδει, όταν χρειάζεται, γλυκόζη στο αίμα, που χρησιμοποιείται σαν καύσιμο από τον εγκέφαλο, τους μύες και την καρδιά κ.α.
Όταν δεν τρώμε πρωινό γεύμα, το σώμα μας «ξεμένει» από γλυκογόνο σχετικά νωρίς, που σημαίνει ότι δεν έχει ενέργεια.
Τότε αισθανόμαστε κόπωση, πιθανόν ζάλη και νευρικότητα.
Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό αποδίδουν καλύτερα στα μαθηματικά και την ανάγνωση, έχουν αυξημένη προσοχή την ώρα του μαθήματος και συνολικά καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη.
Το πρωινό γεύμα ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας (πονοκέφαλο, κόπωση, υπνηλία και ανησυχία), βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται γρηγορότερα, να απαντούν πιο καθαρά σε ερωτήσεις και να είναι πιο ήρεμα.
Επιπλέον, το πρωινό γεύμα φαίνεται ότι βελτιώνει και τη συνολική υγεία των παιδιών.
Είναι πιο πιθανό: να καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξή τους (π.χ. σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, C, B12, ριβοφλαβίνη κ.α.), να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος καλύτερα, να έχουν μικρότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, να υποφέρουν λιγότερο συχνά από στομαχόπονο, κρυολογήματα ή γρίπη.

Ένα σωστό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει:
-Δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι ή φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών
-Αυγά (καλά) βρασμένα από το προηγούμενο βράδυ, τα σερβίρετε κρύα με μια φέτα ψωμί του τοστ.
-Γάλα χαμηλών λιπαρών και μια μπάρα δημητριακών-φρούτων.
-Ψωμάκι ολικής άλεσης για σάντουιτς με μαργαρίνη και μαρμελάδα ή ακόμα καλύτερα με μέλι.
Φυσικούς χυμούς φρούτων.
Ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι γεμίζει τον οργανισμό μας με βιταμίνη C  που ρυθμίζει τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις.
Υπεισέρχεται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και μετέχει στη διάπλαση του συνδετικού ιστού.
Επηρεάζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, επιδρά ευνοϊκά σε περιπτώσεις προσβολής από λοιμογόνα αίτια και προστατεύει από οξείδωση τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Δεν μας κοστίζει τίποτα αν ξυπνήσουμε μισή ώρα νωρίτερα το πρωί και απολαύσουμε με την οικογένειά μας ένα καλό πρωινό.
Όλα είναι θέμα συνήθειας και όπως λένε και οι ειδικοί, αρκούν μόλις δύο εβδομάδες να παίρνουμε καθημερινά πρωινό  για να μας γίνει απαραίτητο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις