Μπρόκολο

MPROKOLO
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα της...γλυκοζιδάσης.
Όταν διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια άλλη ουσία που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή.

Πάντως, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος πολλών καρκίνων, είναι η κατανάλωση υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, που πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες διάφορων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Ωστόσο τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ μελετούν τη δράση του μπρόκολου στα καρκινικά κύτταρα που εμφανίζονται στο ανθρώπινο στήθος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα συστατικά του λαχανικού μπορεί να κρύβουν το κλειδί για την αποφυγή του καρκίνου.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού.
Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM επιδρά στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Τσίμπο Χονγκ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Κυτταρική Βιολογία στο Σαν Φρανσίσκο, η DIM προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων αυξάνοντας τα επίπεδα πρωτεΐνης που θανατώνει κύτταρα, μειώνοντας παράλληλα μια άλλη πρωτεΐνη που τα διατηρεί ζωντανά.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Τσίμπο Χονγκ, πάντως δήλωσε ότι στο μέλλον οι έρευνες θα επικεντρωθούν στη διενέργεια του ακριβούς μηχανισμού της DIM.

Τα πολύτιμα πράσινα μπουκέτα
Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, κάλιο, σελήνιο και ιχνοστοιχεία.
Ενισχύει τη λειτουργία των αντικαρκινικών κυττάρων, προσφέρει προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, είναι ευεργετικό για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά.
Περιέχει complex, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Επίσης είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά όπως καροτινόλη, φολικό οξύ και λουτεΐνη.
Περιέχει 3,1 φυτικές ίνες ανά 100 γρ. και 26 μόνο θερμίδες ανά 100 γρ. (βρασμένο).

Από τα κορυφαία για την υγεία λαχανικά
Αν κανείς θελήσει να ρωτήσει όλους τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, ποιο θεωρούν ως το πλέον αποτελεσματικό για την πρόληψη ασθενειών λαχανικό, σίγουρα θα επέλεγαν το μπρόκολο.
Και τούτο γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό περιέχει τόσα πολλά συστατικά για την απώθηση πολλών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.
Το μπρόκολο είναι πλούσιο με αποδεδειγμένα, πολύτιμα προστατευτικά συστατικά, όπως τη σουλφαραφεΐνη, δυο από τα πλέον αποτελεσματικά για την προστασία από καρκίνους, παχέος εντέρου, προστάτη, μαστού, κ.ά.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου John Hopkins και του Κέντρου Ερευνών του Ιδρύματος Προστασίας από Καρκίνους της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνουν ότι τα δύο αυτά συστατικά που βρίσκονται στο μπρόκολο, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά για την προστασία του οργανισμού από καρκινοειδείς όγκους.
Γι' αυτό και λαχανικά σαν το μπρόκολο και το λάχανο είναι τα πρώτα στον κατάλογο γι' αυτού του είδους τις παθήσεις.

Αλλά οι πολύτιμες ουσίες στο μπρόκολο δεν σταματούν εδώ.
Συνθέσεις πολύτιμες όπως οι Βήτα-Καροτίνης περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Οι συνθέσεις αυτές έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα καρδιακών προσβολών, ορισμένων τύπων καρκίνων, ακόμα και καταρράχτη.
Το εκπληκτικό είναι ότι τα αγαθά του μπρόκολου δεν εξαντλούνται εδώ.
Βιταμίνη C και κάλιο περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, προσδίδοντας επιπλέον οφέλη για την προστασία από την οστεοπόρωση.
Άλλα συστατικά του μπρόκολου προστατεύουν τα μωρά από γενετικά ελαττώματα και αναπηρίες, προστατεύουν από δυσκοιλιότητες, αιμορροΐδες, καρκίνους του παχέος εντέρου, διαβήτη, από υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, μετά από πρόσφατες έρευνες επιστημόνων της Πορτογαλίας, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν αυτή τη βδομάδα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα του μπρόκολου, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.

Όταν αγοράζετε μπρόκολο, έχετε υπόψη σας:
-Το μπρόκολο πρέπει, όταν το διαλέγετε, να είναι χρώματος ζωντανού πράσινου και σφιχτό, με ζουμερά κοτσάνια.
-Αποφύγετε το μπρόκολο με μαραμένο κεφάλι ή πολύ χοντρά κοτσάνια.
- Αποθηκεύστε το χωρίς να το πλύνετε, ελαφρά τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας, μέσα σε πλαστική σακούλα, αφού πρώτα κάνετε μερικές τρύπες ώστε να αερίζεται.
-Πρέπει να καταναλώνεται σε μερικές ημέρες μετά την αγορά του.
- Το μαγείρεμα του μπρόκολου σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87% από τα χρήσιμα συστατικά του.
-Το βρασμένο μπρόκολο χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του, ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%.
- Μόνο σε ατμό το μπρόκολο χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Ιδεωδώς, το ωμό μπρόκολο διατηρεί όλα του τα συστατικά, ενώ δίδει μια μοναδική γεύση στις σαλάτες.
ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
-Ξεπλύνετε καλά σε τρεχούμενο νερό πριν τη χρήση του.
- Αν τα κοτσάνια του δεν είναι πολύ μαλακά, κόψτε τα ή αποφλοιώστε τα.
- Ξεχωρίστε τα κεφάλια σε μικρά μπουκετάκια πριν το μαγείρεμα.
- Το μπρόκολο μπορεί να φαγωθεί ωμό, βραστό, στον ατμό, σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο.
- Το ωμό μπρόκολο μπορείτε να το σερβίρετε σε ποικιλία λαχανικών με διάφορα ντιπ ή να το προσθέσετε σε σαλάτα.
- Όταν το προσθέτετε στη σαλάτα, μπορείτε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο νερό για λίγο.
Στραγγίστε το καλά και είναι έτοιμο για τη σαλάτα.
- Μπορείτε να σοτάρετε σκόρδο με φρέσκα μυρωδικά της επιλογής σας με λίγο ελαιόλαδο για ένα λεπτό, προσθέστε το μπρόκολο και σοτάρετε μέχρι το μπρόκολο να μαλακώσει και να γίνει τραγανό, περίπου 10 λεπτά.
Προσθέστε το σε μαγειρεμένο ζυμαρικό και πασπαλίστε με τραγανό μπέικον και τριμμένη παρμεζάνα.
- Οι γεύσεις που ταιριάζουν με το μπρόκολο είναι, βασιλικός, κύμινο, κάρι, άνηθος, χυμός λεμονιού, μαντζουράνα, εστραγκόν και θυμάρι.

Πηγή: eportal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις