Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της σοκολάτας

sokolata1
    Η σοκολάτα είναι φορέας βασικών πηγών ενέργειας και στοιχείων, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, ποτάσιο και φώσφορο, καθώς και φυτικές ουσίες και βιταμίνες (Α, Β1, C, D και Ε) με αντιοξειδωτική δράση.

    Οι αντιοξειδωτικές της ικανότητες επιδρούν ευεργετικά στην καρδιά και την αρτηριακή πίεση και ευνοούν την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Το κακάο περιέχει επίσης μαγνήσιο, που προλαμβάνει την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, που χαρίζουν ενέργεια και αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και το μεταβολισμό των κυττάρων. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος της σοκολάτας το λαμβάνουμε τρώγοντας μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο, που δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή κορεσμένα λίπη.
    Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση και δρα αντικαταθλιπτικά, γιατί περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης (ουσία που επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα), οι οποίες αποβάλλουν το στρες και διεγείρουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Όταν τρώμε σοκολάτα απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ουσίες ενδορφίνη και σεροτονίνη, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
    Η πνευματική διέγερση που προκαλεί η σοκολάτα σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη, η δράση των οποίων είναι όμοια με αυτήν των οπιούχων και της καφεΐνης.
    Φιλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ευτυχισμένων και ζωηρών μωρών.
    Στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας το 2009 παρουσιάστηκαν συμπεράσματα βρετανών επιστημόνων, τα οποία ανέφεραν τη θετική επιρροή που έχει η κατανάλωση σοκολάτας στους μαθητές. Συγκεκριμένα, βοηθά στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, αλλά και στη μείωση της κούρασης σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκροτημένη σκέψη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις