Λαχανικά

laxanika
Τα χόρτα και τα λαχανικά είναι από τις σημαντικές τροφές που πρέπει να έχουν θέση στην ημερήσια διατροφική μας διάταξη. Πλούσια σε βιταμίνες αλλά φτωχά σε θερμίδες αποτελούν ιδανική λύση για όσους προσέχουν τη γραμμή τους.



Η πατάτα είναι η πιο δημοφιλής τροφή στον κόσμο. Οι φθινοπωρινές πατάτες έχουν μια κάπως κερένια όψη, που υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Μαγειρέψτε τις λιγότερο αμυλώδεις πουρέ ή τηγανιτές, ενώ τις κερένιες και πιο αμυλώδεις κάντε τις ψητές ή βραστές.
Αποφεύγετε να καταναλώνετε τις φύτρες και τα πράσινα τμήματα της πατάτας αλλά και να μην τις ξεφλουδίζετε πολύ βαθιά γιατί χάνεται όλη η βιταμίνη C, που βρίσκεται κάτω από τη φλούδα της πατάτας.
Η σελινόριζα είναι η γογγυλώδης ρίζα ενός φυτού της οικογένειας των σκιαδοφόρων, που συγγενεύει με το σέλινο. Λέγεται και ραπανοσέλινο, αν και πρόκειται για δύο διαφορετικά φυτά. Τρώγεται βραστή, αλλά και ωμή στη σαλάτα. Λίγα κομμάτια σελινόριζα στο κρέας που βράζει δίνουν μια λεπτή νότα σέλινου.
Τα παντζάρια συνήθιζαν να τα καλλιεργούν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για τα τρυφερά τους φύλλα, ενώ τις σαρκώδεις ρίζες τους τις χρησιμοποιούσαν κυρίως για τις υπέροχες χρωστικές τους ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι μια πλούσια σε σάκχαρα τροφή που δίνει χρώμα στα φαγητά. Ταιριάζουν πολύ με τις ωμές καθώς και με τις βραστές σαλάτες. Δοκιμάστε τα ζεστά με μια βινεγκρέτ με αρωματικά χόρτα ή κρύα με γιαούρτι, άνηθο και καρύδια.
Κρεμμύδια. Ο γέρο –ασιάτης αυτός βολβός έχει γράψει ιστορία το λιγότερο 5000 χρόνων στην κουζίνα. Ανήκει στην οικογένεια των λιλιιδών και έχει διάφορες ποικιλίες. Τα πιο έντονα σε γεύση και καυστικά είναι τα κοινά χρυσαφένια κρεμμύδια που βρίσκει κανείς όλο το χρόνο. Τα κόκκινα που μαζεύονται το καλοκαίρι σε αρμαθιές για να ξεραθούν έχουν πιο γλυκιά και ήπια γεύση, ενώ τα πιο φίνα είναι τα λευκά τα καλοκαιρινά.
Κολοκυθάκια. Το όνομά τους που συνοδεύεται πάντα από το υποκοριστικό «-άκια» ,δηλώνει πως οι τρυφεροί αυτοί καρποί της αμερικανικής ηπείρου, σήμερα πια χαρακτηριστικό της μεσογειακής κουζίνας, πρέπει να είναι πάντα τρυφεροί, νεαροί και ολόδροσοι. Διαλέξτε τα σφιχτά, ολοστρόγγυλα ή μακρόστενα, ανάλογα με τη συνταγή και φτιάξτε μπριάμ, γεμιστά, πίτες, κεφτέδες ή τάρτες.
Συνδυάστε τα με θαλασσινά ή κόψτε τα ωμά στη σαλάτα.
Το καρότο είναι η εδώδιμη ρίζα του φυτού «δαυκός- καρότα», που αναφέρεται σαν ένα από τα αρχαιότερα λαχανικά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Υπάρχουν όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή τους όμως αρχίζει από τον Ιούνιο που βγαίνουν τα μικρά τρυφερούδια και ολοκληρώνεται Οκτώβριο – Νοέμβριο με τα νόστιμα τραγανά φθινοπωρινά καρότα. Δοκιμάστε το τριμμένο στους κεφτέδες και στις σάλτσες και προσθέστε το σε κομματάκια στα σουφλέ λαχανικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις