Η κρυμμένη δύναμη της αρωματοθεραπείας

MD002516
Σε μια εποχή που το στρες και η κατάθλιψη μαστίζουν, η κούραση και η ατονία από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας εκπέμπουν σήμα κινδύνου στον οργανισμό μας
η αρχαία τέχνη της αρωματοθεραπείας μας τονίζει για ακόμα μία φορά τη δύναμη της φύσης. 

Το μυστικό της αρωματοθεραπείας βρίσκεται κρυμμένο στα φυτά. Η «ζωτική δύναμη» των φυτών είναι τα αιθέρια έλαια που τους χαρίζουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους. Τα αιθέρια έλαια  αποστάζονται από διάφορα μέρη του φυτού (άνθη, φύλλα, ρίζες, καρπούς). Είναι ουσίες πτητικές και πολύ συμπυκνωμένες και πολύπλοκες στη σύνθεσή τους. Το έλαιο του ευκαλύπτου για παράδειγμα έχει πάνω από 250 συστατικά. Κάθε συστατικό έχει τις δικές του ιδιότητες και δρα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. Γι’  αυτό και η δημιουργία  συνθετικών ελαίων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για την απόσταξη των αιθέριων ελαίων χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, αλλά όλες έχουν πολύ μικρή απόδοση, αν σκεφτούμε ότι τα 100 κιλά χαμομήλι δίνουν λιγότερο από 1 κιλό αιθέριο έλαιο και τα 100 κιλά λεβάντα δύο με τρία κιλά.
Λόγω της υψηλής τους συμπύκνωσης τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες. Μερικές σταγόνες σε άλλα βασικά λάδια ή οινόπνευμα είναι αρκετές για μασάζ, εισπνοές, ψεκασμό ή στο νερό του μπάνιου.
Η ουσία της αρωματοθεραπείας είναι ότι τα αιθέρια έλαια δεν εναποτίθενται απλώς στο δέρμα όπως οι συνηθισμένες κρέμες ή λάδια, αλλά διαπερνούν το φράγμα του –μικρές ποσότητες καταλήγουν ακόμα και στο αίμα.
Όλα τα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι σκοτώνουν τα μικρόβια και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους. Αυτό άλλωστε ήταν γνωστό από την αρχαιότητα.
Οι αρετές των αιθέριων ελαίων όμως δεν σταματούν εδώ. Μπορεί να είναι: Διεγερτικά, όπως το πεύκο, ο βασιλικός, το θρούμπι, το δεντρολίβανο και το γεράνι. Επουλωτικά, όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. 
Αντιπαρασιτικά για εντερικές μολύνσεις, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το γλυκάνισο, το λεμόνι και ο κέδρος.
Ανθελμινθικά για ψωριάσεις, όπως το σκόρδο, το λεμόνι, η κανέλλα και το κρεμμύδι καιδιουρητικά, όπως ο μάραθος και το κρεμμύδι.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα σε προβλήματα που σχετίζονται με το στρες, όπως μυικοί πόνοι και πόνοι στην πλάτη, ημικρανίες, στομαχικές διαταραχές, κατάθλιψη καθώς ρευματισμούς ή κρυολογήματα. Ακόμα έχει θεαματικά αποτελέσματα στην περιποίηση του δέρματος. Λειτουργεί διορθωτικά για τα ξηρά ή λιπαρά δέρματα και βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η ακμή ή το έκζεμα. 
Στη χώρα μας η αρωματοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη μας, γι’  αυτό δύσκολα βρίσκουμε εξειδικευμένους αρωματοθεραπευτές. Ο σωστός αρωματοθεραπευτής στην πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να ζητήσει πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό μας, τυχόν αλλεργίες, την διατροφή μας και για το πώς αισθανόμαστε, προτού μας προτείνει κάποιους συνδυασμούς ελαίων.
Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε και μόνοι μας τα αιθέρια έλαια αλλά με πολύ προσοχή. Όλα τα αιθέρια έλαια δεν κάνουν για όλους. Για παράδειγμα, το ροδέλαιο, η λεβάντα, η δάφνη και ο βασιλικός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από εγκύους. Οι επιληπτικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κανένα έλαιο χωρίς τη συμβουλή ειδικού. Κυρίως όμως πρέπει να γνωρίζουμε να παρασκευάζουμε σωστά τα αιθέρια έλαια. Μία κουταλιά του γλυκού αιθέριο έλαιο σε πέντε κιλά βασικό λάδι είναι η σωστή αναλογία. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ποτέ ότι είναι μόνο για εξωτερική χρήση. Αφού πρώτα συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια εξωτερικά:
-Για να απολυμάνουμε ένα τραύμα, ή να ανακουφίσουμε ένα κάψιμο, χρησιμοποιούμε εσάνς λεβάντας.
-Για τα τσιμπήματα από έντομα: εσάνς ylang-ylang.
-Για εντομοαπωθητικό: εσάνς λεμονιού.
-Για το συνάχι: εσάνς γερανιού ή ευκαλύπτου, (ρίξτε μερικές σταγόνες σ’ ένα μαντήλι και κάνετε εισπνοές πολλές φορές την ημέρα).
-Για την απολύμανση ενός δωματίου βάλτε πάνω στο καλοριφέρ ένα βαμβάκι εμποτισμένο με σε διάλυμα αμυγδαλέλαιου και λίγες σταγόνες εσάνς ευκαλύπτου ή πεύκου ή κανέλλας.
-Για την βρογχίτιδα, ρίξτε μερικές σταγόνες εσάνς πεύκου ή ευκαλύπτου μέσα σε νερό που βράζει και κάνετε εισπνοές.
Τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάγονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος γιατί είναι ευαίσθητα στον αέρα και στο φως.
Τα αιθέρια έλαια στο μπάνιο σας μπορούν να σας ξεκουράσουν και να σας τονώσουν ή απλά να σας δημιουργήσουν μια ευχάριστη διάθεση.
Αν έχετε ξηρό δέρμα προσθέστε στην κρέμα σας 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου, γερανιού, ροδόξυλου ή τριαντάφυλλου.
Αν έχετε λιπαρό δέρμα ή ακμή προσθέστε στην κρέμα σας 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου από κυπαρίσσι, λεμόνι ή κέδρο.
Δέκα κοινά αιθέρια έλαια που μπορείτε να αγοράσετε και οι ιδιότητές τους:
Ευκάλυπτος, για κρυολογήματα.
Γεράνι, για καθαρισμό του ξηρού δέρματος και τόνωση της διάθεσης.
Κέδρος, για πιτυρίδα και εκζέματα.
Τζίντζερ, για ρευματισμούς
Λεβάντα, για την φυσική και τη διανοητική κόπωση. Ηρεμεί τα νεύρα.
Μαντζουράνα, για την ανακούφιση από το στρες.
Μέντα, για κοιλιακές διαταραχές και ερεθισμένα δέρματα.
Δεντρολίβανο, αναζωογονεί και φρεσκάρει το μυαλό.
Σανταλόξυλο, για τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.
Ylang-ylang (σημαίνει «λουλούδι των λουλουδιών»), αντικαταθλιπτικό και ηρεμιστικό, γνωστό και σαν βότανο της αγάπης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις