Πώς οι παθήσεις των δοντιών βλάπτουν την καρδιά

dontia
Η στοματική κοιλότητα και τα δόντια αποτελούν μέρος του ανθρώπινου σώματος, άρα επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα υπόλοιπα τμήματά του.
Πραγματικά, όπως δείχνουν και επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να υφίσταται μια στενή σχέση ανάμεσα στις περιοδοντικές νόσους και αρκετές σοβαρές ασθένειες.


Υπάρχουν, λοιπόν, περισσότεροι λόγοι από τους προφανείς για τους οποίους είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Και, φυσικά, να μην αγνοείτε ακόμη κι έναν απλό πονόδοντο.
Η επίδραση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας εστιάζεται κυρίως στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε νοσήματα του αναπνευστικού.
Μπορεί, ωστόσο, να παίξουν ρόλο ακόμη και στην ομαλή πορεία μιας κύησης, καθώς υπάρχουν μελέτες οι οποίες τις συνδέουν με τη γέννηση πρόωρων και λιποβαρών νεογνών.
Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Οι παθήσεις των ούλων οφείλονται σε μικρόβια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα, εισβάλλουν στο αίμα και μεταφέρονται σε ζωτικά όργανα, προκαλώντας νέες φλεγμονές.
Διαβάστε, λοιπόν, ποιες οδοντικές παθήσεις μπορεί να υποδηλώνουν βαθύτερα προβλήματα υγείας:
Αναπνευστικές λοιμώξεις
Η στενή ανατομική σχέση της στοματικής κοιλότητας με το αναπνευστικό σύστημα είναι προφανές ότι δικαιολογεί τέτοιες αλληλεπιδράσεις. Πρόσφατες μελέτες έδωσαν αρκετές ενδείξεις για τη σχέση των στοματικών λοιμώξεων, και ιδιαίτερα της περιοδοντίτιδας, με την πορεία εξέλιξης των πνευμονιών και των πνευμονοπαθειών αποφρακτικού τύπου (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα).
Μάλιστα, δύο πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγιεινή αντιμετωπίζουν κατά 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν πιστά τους κανόνες της.
Επίσης, όσοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη από 20% απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια ανά επιφάνεια δοντιού αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας πνευμονοπάθειας, αποφρακτικού τύπου.
Καρδιαγγειακά νοσήματα

Όλες οι πρόσφατες σχετικές οδοντιατρικές ανακοινώσεις επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πίσω από την περιοδοντίτιδα κρύβεται το ίδιο μικρόβιο που εντοπίζεται και στις αθηρωματικές πλάκες των αγγείων των ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επίσης, χρόνιες λοιμώξεις, όπως η περιοδοντίτιδα αλλά και η ουλίτιδα, έχουν συσχετιστεί με αιματολογικές μεταβολές, οι οποίες επηρεάζουν τη ροή του αίματος και κατ’ επέκταση αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ισχαιμικής νόσου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις