ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

paxisarkia3
Η διατροφική διαταραχή αναπτύσσεται σε έναν άνθρωπο όταν η δίαιτα εμφανίζεται ενάντια σε ένα παρελθόν παραγόντων που αφορούν τη προσωπικότητα και το ιστορικό του. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε τους παράγοντες, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος έχει την τάση να αναπτύξει μία διατροφική διαταραχή. Οι παράγοντες που προδιαθέτουν τις διατροφικές διαταραχές προέρχονται από:

                                                    
Πολιτισμικούς
    · Η δίαιτα είναι μία πολιτισμική συμπεριφορά με ισχυρό κοινωνικό αντίκρισμα, ως μία τελετή περάσματος για τους εφήβους, ως ένα σημάδι ότι ένας παίρνει την ευθύνη για τον εαυτό του στους ενηλίκους.
    · Στις γυναίκες έχει περαστεί η αντίληψη ότι για να φαίνονται όμορφες πρέπει να είναι εξωπραγματικά αδύνατες. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ως πρότυπο τις γυναίκες που βρίσκονται στο χώρο της πασαρέλας.
    · Περίπλοκα μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης προκαλούν άγχος όσον αφορά το πάχος. Πλέον έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες για τα καλά και κακά φαγητά, υγείας και διατροφής που έρχεται να προστεθεί στο άγχος που σχετίζεται με το φαγητό.
    · Πολιτισμικά μηνύματα για γυναίκες να αρνηθούν τις ανάγκες τους και να θρέψουν άλλες, οδηγεί στην αποξένωση από τις πραγματικές ανάγκες που αντλούνται από τις διατροφικές σκέψεις.
                                                    Οικογενειακούς
    · Η μη υγιή διατροφική συμπεριφορά της οικογένειας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους. Επίσης, κάποιες οικογένειες χρησιμοποιούν το φαγητό ως επιβράβευση ή και τιμωρία.
    · Η διατροφική διαταραχή (π.χ. βουλιμία) μπορεί να μεταδοθεί από μητέρες σε μικρά κορίτσια, που έχουν μεγαλώσει πιστεύοντας ότι η δίαιτα είναι ηθικά σωστή.
    · Επίσης, διατροφικές διαταραχές μπορούν να αναπτυχθούν όταν οι οικογένειες επικρίνουν έντονα τον υπέρβαρο.
    · Οικογενειακά τραύματα όπως θάνατος και διαζύγιο ή αποχωρισμός μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.
    · Όταν η οικογένεια δεν έχει μάθει να εξωτερικεύει συναισθήματα, αλλά να τα αποφεύγει μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.
    · Σεξουαλική κακοποίηση από πατέρες, άνδρες συγγενείς ή μεγαλύτερα αδέλφια – ή άλλη συναισθηματική κακοποίηση – οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές, προβλήματα σωματικής εικόνας και ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ (ένα χαρακτηριστικό των διατροφικών διαταραχών).
                                                  Προσωπικότητας
    · Η νευρωτική τελειότητα που αναπτύσσουν αρκετά άτομα τους κάνει να θέλουν να έχουν και ένα τέλειο σώμα.
    · Άτομα που δεν είναι ικανά να εξωτερικεύσουν συναισθήματα ή φαίνεται να ελέγχουν τα συναισθήματα.
    · Άτομα που θέλουν να ευχαριστούν συνέχεια τους γύρω τους και μία συνεχής ανάγκη για έγκριση.
    · Η ιδεοληπτική προσωπικότητα μπορεί να οδηγήσει στην μετατόπιση του πραγματικού άγχους σε έντονη ενασχόληση με το βάρος ή το φαγητό.
    · Υπέρ-παγιδευμένος με ένα αυταρχικό γονιό.
                                                 Ανάπτυξης
· Σωματικές ανωμαλίες στην παιδική ηλικία.
· Απόρριψη από σημαντικούς ανθρώπους.
· Απώλεια ή θάνατος χωρίς πένθος.
· Μετα-τραυματικό στρες πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας λόγω κακοποίησης ή σχολικών αλλαγών ή κακών συναισθημάτων στην οικογένεια.
· Γονεϊκό/περιβαλλοντικό στυλ που προκαλεί ενοχή.
· Εξάρτηση από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις