Πόσο ένοχο είναι το αυγό?

aygo

Τα τελευταία χρόνια το διατροφικό σκέλος των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει υπέρ-απλουστευτεί μέχρι ανοησίας. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και στο υπόλοιπο κόσμο έχουν εκτεθεί στην στερεότυπη πλύση εγκεφάλου για τον κίνδυνο που κρύβουν τα αυγά και η χοληστερίνη. Αυτή η μασημένη τροφή, που κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να αμφισβητήσει, έρχεται από διαφορετικούς πομπούς με κοινό στόχο. Από την μία οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που προωθούν τα σχετικά φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη και από την άλλη οι εταιρίες τροφίμων που εμπορεύονται τα διάφορα προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή/και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί μία διαβολική σύμπτωση:    Οι χορηγοί της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) είναι εταιρίες που παράγουν μπάρες δημητριακών και άλλες πηγές επεξεργασμένου υδατάνθρακα.
Ελάχιστες πηγές πληροφόρησης αντιλαμβάνονται το θέμα του αυγού και της χοληστερίνης στην πραγματική του διάσταση. Το μη επιστημονικό δόγμα πως “είμαστε ότι τρώμε” έχει επηρεάσει την κρίση της κοινής γνώμης να επεξεργάζεται με βιασύνη σύνθετα επιστημονικά θέματα σαν μία κλειστή εξίσωση με μόνο δύο μεταβλητές, όπου μόνο η μεταβλητή Χ (όπου Χ, ας πούμε χοληστερίνη ή κάποιος άλλος διατροφικός παράγοντας) επηρεάζει το αποτέλεσμα της Υ (ας πούμε υγεία).

Πριν μπούμε στον πειρασμό να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την συνεισφορά ενός παράγοντα σε ένα φαινόμενο, σε σχέση με άλλες μεταβλητές. Κάπως έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ιεραρχία σχετικής σπουδαιότητας, ώστε να ταξινομήσουμε τις μεταβλητές με βάση το δυναμικό τους να επηρεάσουν την υγεία , και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση του αυγού ο λόγος είναι για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό ακριβώς έκανε και μία πρόσφατη μελέτη που εξέτασε το σχετικό ρίσκο της κατανάλωσης ενός αυγού την μέρα σε σχέση με άλλους παράγοντες, διατροφικούς και μη, όπως π.χ το κάπνισμα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός αυγού την μέρα ενδεχομένως να συνεισφέρει κάτι λιγότερο από 1% (!!!) στον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το συμπέρασμα μίας πρόσφατης ανασκόπησης της βιβλιογραφίας ήταν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μία εξαιρετικά σύνθετη και πολυπαραγοντική διαδικασία και πως η ενοχοποίηση των αυγών ήταν υπερβολική. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο, τα πολυδιαφημισμένα βούτυρα που μειώνουν την χοληστερίνη είναι όντως αποτελεσματικά στο να την μειώνουν αλλά δεν είναι αποτελεσματικά στο ζητούμενο, δηλαδή στην μείωση των καρδιοπαθειών.
Οπότε η χοληστερίνη του αυγού δεν είναι τοξική ουσία, απλά δεν είναι εύηχη και σίγουρα έχει να μάθει πολλά στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Μιλώντας για δημόσιες σχέσεις, η συνεισφορά του τσιγάρου, του αλκοόλ και της καθιστικής ζωής στις καρδιοπάθειες αναφέρεται σπάνια έως καθόλου στα Μ.Μ.Ε. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι το μήνυμα είναι αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο αφού καταφέρνει ταυτόχρονα να προκαλεί πανικό και εφησυχασμό , ανάλογα με το αν κάποιος τρώει αυγά.
Συμπέρασμα
Το αυγό είναι μία ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή και η συνεισφορά του στις καρδιοπάθειες είναι πρακτικά μη-μετρήσιμη. Εκεί που το αυγό δεν τα πάει καλά είναι στις δημόσιες σχέσεις. Σε αντίθεση με τις μπάρες δημητριακών αλλά και προϊόντα που είναι στενά συνδεδεμένα με την ελληνική κουλτούρα και τον χριστιανισμό όπως το ψωμί , το μέλι και το κρασί . Μπορεί να πει κανείς πως το αυγό (και κυρίως ο κρόκος του) κουβαλά τις αμαρτίες όλων των διατροφικών και μη καταχρήσεων.
Είναι καιρός να γίνουμε λίγο πιο σκεπτικοί στις απλοϊκές εξηγήσεις. Αυτό ίσως να μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο,να καταναλώσει αρκετούς από τους πνευματικούς μας πόρους και ενδεχομένως να μας κάνει να αμφισβητήσουμε τις αντιλήψεις που νομίζαμε ότι προσεγγίζουν την αλήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις