Ένα νέο » φάρμακο » προστασίας της μνήμης

 MNHMH
Μοιάζει καταρχήν με ανέκδοτο ! Έμπλαστρο νικοτίνης για την αντιμετώπιση της άνοιας …. ?
Η επιστημονική ομάδα του Center for Cognitive Medicine am Vanderbilt University Medical Center in Nashville, USA,( Neurology 2012; 78: 91)., έκανε μια πολύ σπουδαία παρατήρηση .


74 ηλικιωμένοι , άνω των 76 χρόνων , που ήταν μη καπνιστές αποτέλεσαν μια ομάδα στην οποία ερευνήθηκε η γνωστική λειτουργία και η εξέλιξη της . Η ομάδα χωρίστηκε σε δύο μικρότερες , όπου μόνο στη μια χρησιμοποιήθηκε ένα έμπλαστρο νοκοτίνης των 15 mg ημερησίως και για 6 μήνες . Εν συνέχεια τέθηκαν και οι δύο ομάδες σε tests , που βαθμολογούσαν τη συνδυαστική σκέψη- επεξεργασία πληροφοριών , καθώς επίση και τη μνήμη . Παρατηρήθηκε , ότι η ομάδα που λάμβανε το έμπλαστρο είχε πολύ καλύτερες επιδώσεις στους παραπάνω τομείς , ενώ η ομάδα χωρίς το έμπλαστρο απώλεσε κατά 26% τις αρχικές επιδώσεις της. Όταν έλαβε και εκείνη το σχετικό αμπλαστρο σε ημερήσια βάση ,
πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα .
Είναι γνωστό , ότι με το γήρας επέρχεται απώλεια νευρώνων , που παράγων την ακετυλοχολίνη ( π.χ. στην άνοια τύπου Alzheimer ). Με τους αναστολείς της χολινεστεράσης ( ενζύμου , που διασπά την ακετυλοχολίνη ) , που χρησομοποιούνται πλέον ευρέως , επιδιώκεται μια επιβράδυνση αυτής της απώλειας.
Η νικοτίνη από την άλλη συνδέεται απευθεία με τον υποδοχέα της ακετυλοχολίνης και έτσι επιτυγχάνεται η νευρική λειτουργία , χωρίς να είναι απαιτητή η ικανή παραγωγή της ακετυλοχολίνης,
Έτσι ηλικιωμένοι με πρώτα συμπτώματα άνοιας θα έχουν σύντομα κατ αυτόν τον τρόπο ένα νέο » φάρμακο » προστασίας της μνήμης τους !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ουσία στο λάχανο καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών

Κάππαρη

Η πίεση των γονέων οδηγεί σε παχυσαρκία