Βιολογικά Προϊόντα

biologika
Τα τελευταία χρόνια τα βιολογικά προϊόντα έχουν κάνει δυναμικά  αισθητή την παρουσία τους στη ζωή μας και στα ράφια των super markets.
Αν και υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση έως και παραπληροφόρηση στο θέμα αυτό, ο βιολογικός τρόπος διατροφής ανέρχεται σημαντικά μέρα με τη μέρα.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι τρόφιμα τα οποία προέκυψαν μέσω της βιολογικής ή οργανικής γεωργίας.
Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, στη μη χρησιμοποίηση χημικών συνθετικών λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή γενετικών τροποποιήσεων και στη χρησιμοποίηση μη χημικών μεθόδων στην αντιμετώπιση εχθρών , ασθενειών και ζιζανίων.
Χρησιμοποιούνται τεχνικές παραγωγής και ανακύκλωσης φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων που διατηρούν τη φυσική ισορροπία και τη γονιμότητα του εδάφους.
Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, η παραγωγή κρέατος και πουλερικών ρυθμίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα για την καλή διαβίωση των ζώων με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών.

Στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζώων. Αν αναφερθούμε στη θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων μπορούμε να επισημάνουμε ότι τα λαχανικά και τα φρούτα βιολογικής γεωργίας έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα αντίστοιχα συμβατικά.
Αυτό σημαίνει ότι τα συμβατικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τα βιολογικά.
Πάνω σ’ αυτή την άποψη στηρίζονται οι επαγγελματίες του χώρου για να πείσουν τον καταναλωτή ότι οι αυξημένες τιμές των βιολογικών προϊόντων εξισώνονται με αυτές των συμβατικών.
Αναφορά που δόθηκε το 2001 στην Αγγλία από τον Heaton και τους συνεργάτες του δήλωνε πως τα βιολογικά τρόφιμα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χρώμιο.
Σύμφωνα με την ίδια αναφορά το λυκοπένιο στην ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες, τα φλαβονοειδή στα μήλα και η ρεσβερατόλη στο κόκκινο κρασί ήταν σημαντικά αυξημένα.

Επίσης φαίνεται πως η πρωτεΐνη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας.
Άρα είναι σαφώς πιο ασφαλή για την υγεία μας αφού δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που σταδιακά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας κυρίως στα παιδιά.
Είναι πιο γευστικά και με εξαιρετικό άρωμα και καλλιεργούνται με μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον συντελώντας έτσι στην αειφορία του πλανήτη. 
Για να είμαστε σίγουροι ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι αυθεντικά βιολογικά πρέπει να προσέχουμε την συσκευασία τους.
Όλα τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να διαθέτουν την ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πρέπει να πωλούνται μόνο στην εποχή τους, ενώ δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα εκτός και αν αγοράζονται από το κτήμα του παραγωγού.
Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα βιολογικά εκτός και αν υπάρχει ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Υπάρχουν (κρατικοί φορείς) που ελέγχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, της ζωής αλλά και της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων ότι αυτά παράχθηκαν με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι βιολογικά.
Εάν όλα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας τότε πιστοποιούνται από τους φορείς αυτούς με σφραγίδα ου υπάρχει στη συσκευασία και που εγγυάται ότι το προϊόν είναι βιολογικό.
Το ελεγκτικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται παγκοσμίως και για τη σωστή του υλοποίηση παρεμβαίνουν  φορείς και εκτός Ελληνικής επικράτειας.
Συχνά παρατηρούμε ότι η όψη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών δεν είναι το ίδιο καλή συγκριτικά με εκείνη των συμβατικών προϊόντων.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι ποικιλίες των φυτών, η διατροφή (λιπάσματα, ορμόνες), η φυτοπροστασία και μια σειρά ακόμα καλλιεργητικών φροντίδων τα φρούτα και τα λαχανικά να αποκτήσουν όψη, σχήμα και χρώμα, που είναι μεν συμβατά με τις ανάγκες του μάρκετινγκ, δεν είναι όμως καθόλου συμβατά με τη φυσική τους μορφολογία.
Πόσο μάλλον που οι ποικιλίες που προτιμά η βιολογική γεωργία είναι τοπικές, με ελάχιστη έως καθόλου εξωγενή βελτίωση.
Οι λόγοι αυτοί κάνουν τα βιολογικά προϊόντα να στερούνται εμφάνισης από τα συμβατικά, παράλληλα όμως υπερτερούν σε γεύση και υγεία.
Αν και στην Ελλάδα η βιολογική καλλιέργεια είναι ακόμα περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του εξωτερικού, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα αυτά.

Οι βιολογικές καλλιέργειες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 2% της συνολικής καλλιέργειας στην Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ προχωρημένοι όσον αφορά την τεχνογνωσία σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τους Έλληνες.
Τεράστιο πρόβλημα επίσης αποτελεί η ανυπαρξία συντονισμού παραγωγής και εμπορίου και η ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος από την πλευρά κάποιων παραγωγών και εμπόρων.
Επίσης σημαντικό στοιχείο καθυστέρησης αποτελεί και η μη ικανοποιητική στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας από την πλευρά της πολιτείας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Οι λόγοι αυτοί έχουν σαν αποτέλεσμα τα βιολογικά προϊόντα να μην παράγονται, ή να παράγονται και να μη φτάνουν εγκαίρως στον καταναλωτή, ή όταν φτάνουν να μην καλύπτουν την ποικιλία και τις ποσότητες που απαιτούνται.
Αν κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στα ράφια των βιολογικών προϊόντων των super markets θα διαπιστώσουμε ότι είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά πράγμα καθόλου αξιοπερίεργο  αφού τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής.
Η έλλειψη συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μειώνει τις παραγωγές και συχνά τις ελαχιστοποιεί (ασθένειες και έντομα που προκαλούν ζημιές).
Το ίδιο συμβαίνει με τα ζιζάνια που αντιμετωπίζονται με σκάλισμα στο χέρι, πράγμα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
Στην κτηνοτροφία πάλι το πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση.
Οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων.
Παρόλα αυτά εφόσον οι βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε επίπεδα που θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά.
Αν θέλαμε να διαχωρίσουμε κάποια βιολογικά προϊόντα που θα έπρεπε να καταναλώναμε άμεσα θα προτιμούσαμε τα φρούτα και λαχανικά που κινδυνεύουν και μολύνονται πιο εύκολα  από τα φυτοφάρμακα καθώς έχουν λεπτή φλούδα που απορροφά πιο εύκολα τις χημικές ουσίες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι παρακάμπτουμε τα υπόλοιπα βιολογικά προϊόντα.
Επίσης ο οργανισμός μας θα προσλαμβάνει λιγότερες ορμόνες αν καταναλώνουμε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα , ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το βιολογικό γάλα υπερτερεί σε βιταμίνη Ε, βήτα καροτένια και αντιοξειδωτικά σε σχέση με το απλό γάλα εμπορίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις