Ζυμωτό ψωμί με προζύμι


PSOMI

Περιγραφή
Χειροποίητο παραδοσιακό σταρένιο ψωμί με προζύμι.
Συστατικά

  • 2 κιλά αλεύρι σταρένιο.
  • 1 κομμάτι προζύμι.
  • 2 κουταλιές σούπας αλάτι.
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη.
  • Νερό χλιαρό (όσο πάρει να γίνει η ζύμη κατάλληλη για πλάσιμο)
Οδηγίες
  1. Από το βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι ,με χλιαρό νερό και αλεύρι. Πρέπει να γίνει ένας παχύρευστος χυλός που το βάρος του θα είναι το 1/4 του συνολικού βάρους του αλεύρου που θα ζυμώσουμε. Το πρωϊ το προζύμι πρέπει να έχει ανέβει και να κάνει φουσκαλίτσες. Τότε είναι έτοιμο για ζύμωμα.
  2. Βάζουμε σε μια πήλινη κατά προτίμηση λεκάνη,όλο το κοσκινισμένο αλεύρι που έχουμε,κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση,και ρίχνουμε το έτοιμο προζύμι. Προσθέτουμε και το αλάτι και την ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι απο γύρω. Στην αρχή το ζυμάρι είναι τρίμματα και δεν δουλεύεται εύκολα . Βρέχουμε τα χέρια μας σε νερό, και με τις γροθιές ζυμώνουμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Την χωρίζουμε σε κομμάτια και πλάθουμε φραντζολάκια σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικές φόρμες και τα σκεπάζουμε με αποστειρωμένες πετσέτες κουζίνας και μια κουβερτούλα .Τα αφήνουμε ν ανέβουν σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα. Κάνουν περίπου 3-3&1/2 ώρες.
  4. Όταν έχουν ανέβει και έχουν κάνει μικρές ρωγμούλες τα τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα ξυλάκι από ρίγανη η για σουβλάκι και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 στην αρχή για μισή ώρα και μετά για άλλα 25 λεπτά στους 200.
  5. Άν πάρουν χρώμα στα πρώτα 20 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο,και το αφαιρούμε λίγο πριν τα βγάλουμε απ τον φούρνο.
  6. Το ψωμί είναι έτοιμο όταν γυρίζοντας το ανάποδα και χτυπώντας το κάνει εναν κούφιο θόρυβο.
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Το λεπτό ξύλο από ρίγανη δίνει ωραίο άρωμα στο ψωμί.
  • Πρέπει να προσέξουμε να μην μας πέσει πολύ νερό στο ζυμάρι γιατί θα χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι που δεν πρέπει, γιατί δεν ενσωματώνεται στη ζύμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις